Wat is een e-commerce product owner?

Een e-commerce product owner is iemand die verantwoordelijk is voor een online winkel of webwinkel. Hij of zij bepaalt welke producten er in de webwinkel worden verkocht en stuurt het team aan dat de webwinkel onderhoudt. De product owner moet een goed beeld hebben van wat de klanten willen en verwachten, zodat hij of zij de juiste producten kan selecteren en aanbieden. Daarnaast is het belangrijk dat de product owner weet hoe het internet werkt, zodat hij of zij de webwinkel optimaal kan laten functioneren.

Kortom, een e-commerce product owner is verantwoordelijk voor een online winkel of webwinkel en bepaalt welke producten hierin verkocht worden. Hij of zij moet een goede kennis hebben van wat er bij klanten leeft en weet hoe het internet werkt om de webwinkel optimaal te laten functioneren.

De rol van e-commerce product owner is erg belangrijk, want zij of hij bepaalt grotendeels welke producten er in de webwinkel komen te staan. Daarom is het van belang dat de product owner over goede communicatieve en sociale vaardigheden beschikt, zodat hij of zij gemakkelijk contact kan leggen met leveranciers en andere relevante personen. Ook moet de product owner strategisch kunnen denken, zodat hij of zij slimme keuzes maakt met betrekking tot het assortiment van de webwinkel.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een e-commerce product owner?

Een product owner heeft veel verschillende verantwoordelijkheden en kan een grote hoeveelheid rollen aannemen. Een aantal van deze verantwoordelijkheden hebben we hieronder beschreven:

Het maken van een product visie. De product owner moet een heldere visie hebben over wat het doel is van het product en welke klantbehoeften het dient te vervullen. Deze visie moet worden vastgelegd in een document, zodat alle betrokken partijen hiernaar kunnen verwijzen.

Het beheren van het product backlog. De product owner is verantwoordelijk voor het product backlog, wat een lijst is van alle taken en user stories die nodig zijn om de product visie te realiseren. De product owner moet deze lijst regelmatig updaten, zodat iedereen weet welke werkzaamheden er momenteel prioriteit hebben.

Het maken van release planningen. Een release planning is een document waarin staat beschreven welke functionaliteiten er in een bepaalde release (een tijdsperiode waarin nieuwe software/een nieuw product wordt uitgebracht) gerealiseerd moeten worden. De product owner is verantwoordelijk voor het maken van deze planningen, in samenspraak met het development team.

Het communiceren met stakeholders. De product owner is het aanspreekpunt voor alle stakeholders, wat zijn mensen of organisaties die belang hebben bij het product. Het is de taak van de product owner om iedere stakeholder op de hoogte te houden van de voortgang van het project en eventuele wijzigingen die zijn doorgevoerd.

Het testen van het product. Voordat een nieuwe release live gaat, is het belangrijk dat het product getest wordt. De product owner is verantwoordelijk voor het opstellen van testplannen en het uitvoeren van deze tests. Op basis van de testresultaten kan de product owner besluiten of het product klaar is om live te gaan of dat er nog aanpassingen moeten worden doorgevoerd.

Wat zijn de kwalificaties van een e-commerce product owner?

Om succesvol te zijn in de rol van e-commerce product owner, is het belangrijk dat je over bepaalde kwalificaties beschikt. Hieronder hebben we de meest relevante kwalificaties voor deze functie opgesomd:

  • Goede communicatieve vaardigheden. De product owner moet duidelijk kunnen communiceren met alle betrokken partijen, zowel mondeling als schriftelijk. Hij of zij moet heldere uitleg kunnen geven en complexe informatie begrijpelijk maken voor iedereen.
  • Sociale vaardigheden. De product owner moet gemakkelijk contact kunnen leggen met andere mensen, zodat hij of zij snel relevante informatie kan vergaren. Ook moet de product owner goed kunnen samenwerken met het development team en andere stakeholders.
  • Kennis van internettechnologieën. De product owner moet een goede kennis hebben van de werking van het internet, zodat hij of zij beter kan inschatten welke functionaliteiten gebouwd moeten worden.
  • Kennis van e-commerce. Het is natuurlijk belangrijk dat de product owner ook kennis heeft van de wereld van e-commerce. Hij of zij moet bijvoorbeeld weten hoe een webwinkel werkt en welke factoren bepalend zijn voor het succes ervan.
  • Strategisch denkvermogen. De product owner moet strategisch kunnen denken, zodat hij of zij slimme keuzes kan maken met betrekking tot het assortiment, de prijsstelling en andere belangrijke beslissingen.
  • Analytisch vermogen. De product owner moet snel kunnen schakelen en beslissingen kunnen nemen op basis van data en analytics. Hij of zij moet bijvoorbeeld in staat zijn om toegevoegde waarde te zien in een bepaald product en hierop inspelen.
  • Commercieel inzicht. Tot slot moet de product owner ook commercieel inzicht hebben, zodat hij of zij de juiste keuzes kan maken met betrekking tot marketing en sales. Hij of zij moet bijvoorbeeld weten hoe een bepaalde doelgroep te bereiken en welke producten voor hen interessant zijn.

Kortom, om een goede e-commerce product owner te zijn, is het belangrijk dat je over de juiste kwalificaties beschikt. Alleen als je over deze kwalificaties beschikt, zal je in staat zijn om het maximale uit je rol te halen en het product visie succesvol te realiseren.

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Vraag het de consultants van Legacy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Marketing

Corona heeft de kijk op ‘online’ veranderd

De Corona crisis heeft veel bedrijven op hun grondvesten laten schudden. De gevolgen van de verschillende Corona maatregelen waren voor veel bedrijven niet te overzien. Daarentegen heeft niet iedere branche het taai gehad tijdens de pandemie. Vele online marketing bureaus kregen het drukker en werden benaderd door bedrijven die gedwongen werden om ‘online’ te gaan. […]

Read More
Marketing

Linkbuilding strategie kiezen

Als je met je eigen bedrijf druk in de weer bent, dan heb je misschien niet zoveel tijd om je website bij te houden. Maar een goede linkbuilding strategie hoort er wel bij. Gelukkig staan er mensen voor je klaar die daarin gespecialiseerd zijn en je verder helpen. Ieder heeft zo zijn eigen vakgebied waar […]

Read More
Marketing

Zo gebruik je data voor gratis publiciteit

Voor veel instituten plusteken producten wezen er inmiddels vergelijkingssites, webshops plusteken platforms. De data van dit diensten mens vaak goud waard snee bedrijven diegene publiciteit willen realiseren. In deze artikel ontdek je hoe, mits je ene digitaal toneel managet, dit gegevens schenkkan aanheffen wegens jouw merk bekender te maken. Data: goud snee publiciteit PR bestaan […]

Read More